Izložba Sanje Stojkov pod nazivom “Super fragment” otvara se u galeriji Kula u Cetinjskoj 15 u četvrtak 23. maja u 19h.
Posetioci će moći da vide nove radove, koji će posle izložbe biti dostupni za tetoviranje.
Jedan deo novog “flash book-a” (kataloga sa svim crtežima) biće vidljiv na velikim platnima i kroz druge medije sa kojima je Sanja odlučila da se upozna i poigra.
Ostatak kolekcije će biti dostupan putem linka, koji će zainteresovani za tetoviranje moći da dobiju od nje lično.
Muzička podrška otvaranju izložbe Nevena Jeremić i Little Lu.
Izložba će biti otvorena do 16. juna. Radno vreme galerije je svaki dan, osim ponedeljka, od 17 do 21h.

Pet godina nakon prethodne izložbe, Sanja zalazi u zonu van komfora koju je dugo gradila kroz svoj posao tatu majstora. Putovanje kroz stvaralaštvo, nova, a opet ista pitanja vezana za kreativnu produktivnost i uključenje na teško objašnjivu frekvenciju iz koje, kao iz bunara ideja, vadi motive, kolažira ih i sprovodi u ilustracije jakih kontrasta, kompozicija i narativa.
Sanjin rad polazi iz dugih spiskova sakupljanih zapažanja, starih fotografija kao kolektivnog sećanja i mnoštva slučajnosti u crtanju. Preplitanjem sa različitim kontekstima, ona se i dalje zabavlja u svom stvorenom igralištu, u kome gradi i odakle prenosi ideje u slike dostupne i poznate svima.
Sve su to fragmenti koji dobijaju na celini u kontaktu sa posmatračiima. Fragmenti koji odabirom dobijaju nov značaj kroz lične asocijacije.
Sanja zaokružuje svoju priču udomljavanjem motiva pod mušterijinu kožu, znajući da se time za njega otvara novo poglavlje.

Sanja Stojkov je rođena u Somboru 1991. godine. Živi i stvara u Beogradu od odlaska na studiranje 2010. godine. Završila je osnovne i master studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na odseku grafički dizajn.
Učestvovala je na više grupnih i imala dve samostalne izložbe od kojih je prva bila u galeriji Doma omladine. Pored sarađivanja sa raznim brendovima sa svojim ilustracijama i dizajnom, primarno se bavi izabranim zanatom koji smatra svojim životnim pozivom.
Počela da se bavi teotviranjem na samom početku studiranja, i od tada vodi tattoo studio sa kolektivom Kobra Deluks. Ponosno slavi staž od 13 godina radnog iskustva u tetoviranju u kome i dalje beskrajno uživa.
 
Pored procesa stvaranja velike količine malih narativa, Sanja je odlučila da promeni površinu za rad i eksperimentiše sa novim materijalima – velika platna, textili, vez, vunica, konac.
Tkanjem svojih crteža u textil ona se ne udaljava mnogo od tetoviranja, već samo utančava ljubav prema svom radu. Gradeći putanju zanimljivijom i izazovnijom, što sve doprinosi raznovrsnom i evolutivnom procesu.
Sanjini su crteži kompoziti našeg dostupnog, digitalnog i transkulturalnog sveta.
Motivi koji nastaju iz realnosti svakodnevnih prizora, a istovremeno nas teleportuju kroz različite epohe.
Složenice sastavljene iz kolektivne svesti i iskustva. Prizori koji pripadaju svima nama, probrani iz večno nadopunjujuće enciklopedije.
Čvrsta kompozicija, suptilna satira, romantičnost najvišeg reda, ljubavna melanholija, sve to britko prožeto humorom.
Poezija i dedukcija. Prefinjenost u slengu.
Kontrapunkt reči i slika, bez ograničenog porekla.
Sve su to fragmenti, kolaži njene posmatračke arhive.
Bez raspleta, samo gomila čuda.
Tetoviranje je intiman čin, utemeljen u poverenju i simboličkoj razmeni.
Odabirom da nosimo Sanjine slike pod kožom, dopunjujemo njen narativ. Stvaramo celine koje spajaju lične priče i zajedničku kulturu, ostavljajući trajne zapise na našim telima.
Sve je super. Super fragment!
Milan Nasković

 

Tetoviranje je intiman čin, utemeljen u poverenju i simboličkoj razmeni.