U okviru Samita Nesvrstanih koji traje od 8. do 11. septembra u galeriji Kule možete posetiti izložbu „Nekako Nekako“ riječkog umetnika Zoe Miloša.

 

Samit nije dogadjaj! Ovo su neumorni pokušaji, u kojima ume da uživa samo onaj koji se usudi.

Nestašica zajedničkog mišljenja i bojazan od tudje dobiti, doneo je sušu ali i zakopao seme, za one koji nalaze kompromis a dobit preziru kao svaki pravi autsajder.

Očekivanja bolje da nemaš, zato dođi na zezanje uz filmove, muziku, izložbe ali i da zajedno učestvujemo u umetnosti padanja.

Ovogodišnje okupljanje slobodnih umetnika, skejtera i zidara, proširujemo i ustupamo mesto na našem pokretnom pijedestalu, još jednoj družini, takođe izgradjenoj na nebrojenim neuspelim pokušajima.

Za sad je dosta, više o suštini uskoro!

Izložba “Nekako nekako” riječkog umjetnika Zoe Miloša na više se od jednog načina nalazi u stanjima i prostorima između. Fanzinski formati ukoričuju veće vizuale potom kadrirane i “srezane” u formate knjižica; same su knjižice pak izvedene tehnikama ručnog otiskivanja, dekolažiranja nađenih naslojenih plakata s oglasnih mjesta, ali i dekupaža s nestandardnim materijalima koji pozivaju na dodirivanje, smještajući finalne proizvode onkraj vizualnog u domenu interaktivnog i taktilnog. Plošni vizuali s frazama istipkanim na pisaćem stroju koriste ponavljanje misli i tema kao u svojevrsnom transu, a platna većeg formata s naslojenim, pa ljuštenim slojevima boje sugeriraju pak nedovršena, nikad dovršena djela čija se stanja mijenjaju sa svakom mrvicom otpalog materijala. Klasičnu tehničko-umjetničku naobrazbu čiji je cilj fiksirati umjetnički rad kao trenutak u vremenu i prostoru, umjetnik tako subvertira i tehnički i namjenski, otvarajući nam vrata liminalnog prostora između fine umjetnosti i grafizma, poruke i misli, dodira i pogleda, konkretnog i apstraktnog.

— Dario Dević

Samit nije dogadjaj! Ovo su neumorni pokušaji, u kojima ume da uživa samo onaj koji se usudi.