Samostalna izložba fotografija Nemanje Kneževića „Nema karta“ biće otvorena 02. juna u galeriji Kule.

Na samostalnoj izložbi, koja će biti otvorena u galeriji Kula od 2. do 19. juna, Nemanja Knežević predstaviće fotografije nastale u Sarajevu između 2014. i 2020. godine. Knežević je autor čija je fotografska praksa prevashodno podstaknuta kretanjem širom Balkana i Evrope, a njegovo istaživanje javnih prostora fokusirano je na posmatranje naizgled uobičajenih scena koje se ističu atmosferom ili detaljima specifičnim za određene lokacije. Izdvojeni iz svakodnevnog života, ovi prizori postaju sirovi prikazi mesta – autentične, nerežirane scene čija prolaznost ih čini posebno primamljivim.

U okviru izložbe esej Maše Seničić biće postavljen na zidove u dijalogu sa fotografijama: hodanje kao metod povezuje oba ova autorska viđenja Sarajeva koji međusobno, gomilanjem pojedinačnih iskustava i perspektiva, predlažu dinamično čitanje grada, bez konačnih odgovora o njegovoj prirodi. Sarajevo traži angažman od posmatrača i posetilaca, ali i posvećenost u prepoznavanju istorijskog, kulturnog i političkog konteksta, suptilno prisutnog na samim ulicama. Iskonski videti mesto znači prevazići turističke toponime i strateške tačke; razumeti grad, ne samo posetiti ga. Upravo zato je i izložba zamišljena kolažno, u mikro- celinama koje zahtevaju napor prolaska i povezivanja fragmenata.

Nema karta – naslov izložbe i eseja – odnose se na prostor kojem fotografije i tekst daju tek jedno moguće značenje; predlog, umesto umetničke tvrdnje. U tom smislu, ovo nije konačni oblik ni samih autorskih istraživanja Sarajeva, već jedan korak u pokušaju da se kroz tekst/sliku približe slojeviti prostori ovog grada koji je najiskrenije posmatrati kao mapu podložnu manpulaciju i iščitavanju. Tokom izložbe biče stoga otvoren i mali prostor za igru/upisivanja posetilaca.

Pojedine fotografije, kao i izloženi esej, čine i dvodelnu publikaciju koja nosi naziv izložbe, a čiju art direkciju i dizajn potpisuje studio Metakinika. U Kuli će ovo dvojezično izdanje (srpski/engleski) biti dostupno u ograničenom tiražu, a numerisane primerke biće moguće kupiti i na otvaranju i tokom trajanja izložbe. U okviru prostora Kule biće dostupna i limitirana serija printova, ali i drugi štampani materijali. Vizuelni identitet događaja potpisuje Mane Radmanović.

Između 2. i 19. juna biće organizovano nekoliko vođenja sa kustosom galerije Dušanom Savićem, kao i razgovor o publikaciji u kom će učestvovati Nemanja Knežević, Maša Seničić i Nenad Trifunović (dizajn studio Metaklinika). Datumi ovih događaja biće objavljeni naknadno na društvenim mrežama galerije Kula.