Fondacija Ilija i Mangelos
predstavlja
događaj / audio šetnju / delegirani performans / instalaciju
 
Love Stories and Hate Crimes:
Analogies of the poor image
 
Pavla Banovića
Ne bi li artikulisao ambivalentost kao sentiment koji u velikoj meri definiše savremeni trenutak, ali i ono što Hito Štejler definiše siromašnom slikom, umetnik razvija jedinstvenu situaciju odnosno akciju negde na tankoj granici izlagačkih i performativnih praksi. Upotrebom odabranih slika i teksta, Banović artikuliše vlastito iskustvo, najpre stečeno tokom ovogodišnjeg studijskog boravka u Njujorku, dok istovremeno preispituje i naš kolektivni odnos prema savremenim tehnologijama i značaju memorije.
Love Stories and Hate Crimes predstavlja novu formu umetnikovih istraživanja međuljudskih odnosa moderiranih aktuelnim ideološkim i tehnološkim fenomenima. Tokom dva dana publika će imati jedinstvenu priliku da kreira vlastiti narativni tok koji će se nepredvidivo odvijati po umetničkom prostoru Kule uz unapred pripremljene instrukcije.
*Mala napomena: za potpuni doživljaj rada neophodni su pametni telefon i slušalice
Predstojeći događaj jeste deo nagrade Dimtrije Bašičević Mangelos koju je Banović dobio 2022. godine.
U svom radu Pavle Banović istražuje i pokušava da preispita razlitčite oblike postojanja i delovanja danas. Analizira odnose između pojedinaca i ideologija i kako mogu jedno drugo da destabilizuju. Poslednjih par godina sa fokusom na savremene tehnologije, kako ometaju i oblikuju naša životna iskustva i obrnuto.
Osnovne i master studije završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek Novi mediji, provevši godinu dana na programu razmene na ALUO-u u Ljubljani. Banović je do sada radio i izlagao u prostorima u Beogradu kao što su Muzej savremene umetnosti, Gete institut, U10 i galeriju Podroom; P74 i Galerija Kresija u Ljubljani i Kunstlerhaus u Beču. Dobitnik je nagrade Telekoma Srbija (2018), kao i IFCA (2020) u Mariboru i nagrade Dimtirije Bašićević Mangelos (2022) koju dodeljuju Centar za savremenu umetnost u Beogradu i Fondacija za civilno društvo u Njujorku. Banović je jedan od članova D.U.O. grupe umetnika.

Love Stories and Hate Crimes predstavlja novu formu umetnikovih istraživanja međuljudskih odnosa