29. jun – 6. avgust 2023, Kula – Cetinjska 15 COVEN BERLIN, Gvantsa Jishkariani, Karin Ferrari, Lealudvik, Ozge Sahin, Slavica Obradović, Virginia Lupu i Mihaela Minca Kustoskinje: Tia Čiček, Teodora Jeremić

Pojmovi krivice i srama se čine neraskidivo povezanim sa ženskim i queer identitetima i njihovim iskustvom. Osećanja koja osoba ima, i izbore koje pravi, neretko prati unutrašnji osećaj krivice povezan sa svakodnevnim iskustvom. Imajući to na umu, odlučile smo da pokušamo da zamislimo kako bi izgledao svet bez ovakvih osećanja. Vežba se činila jednostavnom, ali je pokušaj bio bezuspešan budući da ni jedno od ovih osećanja nije urođeno, već se generiše nizom socio-kulturnih procesa.

Trenutno svedočimo novom naletu međuljudskog i institucionalnog nasilja u kom su tela, seksualnost i identiteti u velikoj meri potlačeni konstelacijama čvrsto umreženih pozicija moći, dok smo istovremeno i svedoci preporoda i ponovnog oživljavanja ritualnih praksi kroz pojavu savremenih veštica na društvenim mrežama. Bez obzira na individualne pristupe u njihovim praksama, savremene queer i/ili žene i veštice koje se identfikuju kao žene, dele želju da slome ustanovljeni poredak i to povezujući se međusobno, žudeći za osnaživanjem i imajući slobodu da istražuju svoje identitete. Sve ovo u mnogome podseća na ideju o “veštici” kao pre svega političkom subjektu

S tim na umu izložba I’ve seen the future baby, it’s sexy (29.6.- 6.8.) je pre svega poziv da se krene u pravcu (kolektivnog) zalečenja kao i da se probiju postojeće granice i različite opresivne strukture. Osloboditi se određenih kodeksa ponašanja i početi sa odučavanjem svega onoga što nam ne služi. Istražujući identitet „veštice“ i opštu ideju alternativnog, odnosno skrivenog znanja, grupna izložba u Kuli pomaže razumevanju različitih pozicija i formi otpora, kao i neophodnosti istog, i zalaže se za dekonstrukciju narativa i rasklapanje raznovrsnih opresivnih i kontrolišućih struktura.

 

Izložba I’ve seen the future baby, it’s sexy bila je deo programa ŠKUC galerije u Ljubljani u avgustu 2022. godine.

I’ve seen the future baby, it’s sexy (29.6.- 6.8.) je pre svega poziv da se krene u pravcu (kolektivnog) zalečenja kao i da se probiju postojeće granice i različite opresivne strukture.