U petak 22. marta u galeriji Kula otvara se izložba francuske umetnice Margot “I burn in sun, moon and stars”. Dan ranije izložba će biti otvorena u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini. Kustoskinja izložbe u Beogradu je Teodora Jeremić.

U petak 22. marta u 18 časova, pre otvaranja izložbe u Kuli biće održan razgovor na temu “Žene u Art Brutu”, koji će moderirati Senka Latinović (MNMU) i Amalija Stojsavljević (Art Brut Srbija), uz online učešće Irine Katnik iz muzeja Guging u Austriji i art brut istraživačice Isli Egzi Celik iz Londona, kao i fizičko prisustvo umetnica Kejti Voznicki i Margo.

Rođena 1982. godine i odrasla u provinciji Beri u centralnoj Francuskoj, Margo je vodila sopstveni biznis pre nego što je započela svoju umetničku karijeru. Nakon finansijskog kraha privatnog posla, 2014. godine, Margo je osetila snažnu unutrašnju potrebu da slika. Njeni su preci radili u šumama i na poljima i, kako se ona toga priseća, „bilo je to jednostavno postojanje, život koji je pratio godišnja doba, sejanje, žetvu.“ Potreba za povratkom u takav životni ritam, stalno je privlačio Margo. Povukavši se iz tempa urbanog ubrzanog života, Margo je počela da slika na način koji profesor Kolin Rouds opisuje kao otpuštanje iz sebe svega što se skupljalo godinama, poput vizionarskog izliva slika. Ovaj kompulsivni kreativni impuls je nije nikad napustio te Margo i dalje crta svaki dan.

“Margot je svojim radovima zagrebala ispod površine reprezentacijskog i dodirnula singularnost koja oblikuje svet, koja nema rod, oblik, identitet, religiju. Kao što i sama navodi ako treba obožavati nekog, to nije božanstvo, a ponajmanje muškog roda, jer ono što nas pokreće i što postoji u svima nama ne može biti rodno, niti zapravo ikako, definisano. Ono je ništa i sve istovremeno i ne postoje kategorije i etikete koje odgovaraju. Svojim radovima Margot otelovljuje spiritus mundi, ili možda još pre spiritus movens, duh koji pokreće sve.”

Izložba je otvorena do 14. aprila

Svojim radovima Margot otelovljuje spiritus mundi, ili možda još pre spiritus movens, duh koji pokreće sve