Izložba #exnihilo Jovana Turčinovića i Jelene Smiljanić biće otvorena 7. marta u 19h.
Ex nihilo, u sebi prepliće simultanost antipodova, istovremeno podrazumevajući ništavilo i stvaralaštvo, potencijal prisutnosti i njeno trenutno odsustvo. Ništavilo o kome govorimo treba vizualizovati pre ulaska u izložbeni prostor. Da li se praznina ogleda u estetici belog kvadrata koji bez predmeta nosi trag praznine, ili ništavilo predstavlja temelj za prisutnost – gest kreacije u iščekivanju?

 

Iako ex nihilo nosi biblijski prizvuk, podrazumevajući stvaralaštvo ni iz čega, u kontekstu izložbe Jovana Turčinovića i Jelene Smiljanić on predstavlja suočavanje svakodnevnih binarnosti, celosti-fragmentarnosti, dolaska-odlaska, memorije-zaborava. Na tri sprata Kule, odvija se studija slučaja koja preispituje samodovoljnost predmeta i postupaka koji su u svojoj biti prolazni i izmešteni iz primarnog konteksta.
Upotrebom objekata i materijala koji samostalno ne funkcionišu, već se koriste kao dopuna ili nadogradnja nečemu (poput pur pene ili nadogradnje kose), Jovan Turčinović daje ključnu ulogu sporednim predmetima, time postavljajući pitanje da li ovi objekti imaju potencijal da preuzimu noseću funkciju ili samo ističu nedostatak celosti koja je mogla da se pronađe u prostoru.
Intervencije u prostoru i skulpture ostavljaju blagi trag prisustva koji ne dominira prostorom već tone u njega. Unutar galerije, Jelena Smiljanić kroz svoj performans dodatno fragmentira pojam prisutnosti, istražujući ostatke događaja i postavljajući pitanja o nostalgiji i nestajanju.
Perfomans će se održati u formi nastupa na svili, kao ideja aktiviranja naizgled ‘neaktivne scene’ na dan otvaranja izložbe. #exnihilo propituje prirodu praznine i njenodnos prema prisutnosti, kroz različite umetničke intervencije izložba podstiče diskusiju o nedovoljnom, koristeći simulacije objekata i događaja kako bi istražila njihov značaj u svetlu prolaznosti.
Izložba je otvorena do 17. marta
Jovan Turčinović (1998) trenutno je na Master studijama na Bauhaus Univerzitetu u Vajmaru gde radi svoju tezu o ispitivanju prostora i atmosfere. Prethodno je završio OAS i MA studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.
Jelena Smiljanić (1999) bavi se scenografijom i u svojoj praksi koristi igru svetlosti i senke kao glavne atribute. Svoju paznju aktivno pridaje i performansu.
Kustoskinja: Jovana Trifuljesko

 

Ex nihilo, u sebi prepliće simultanost antipodova, istovremeno podrazumevajući ništavilo i stvaralaštvo, potencijal prisutnosti i njeno trenutno odsustvo.