Izložba pod nazivom dein schönes, rotes Blut u prevodu tvoja lepa, crvena krv, hrvatskog grafičkog dizajnera i vizualnog umetnika Svena Sorića sastoji se od grafika izvedenih na metalu ili drugim nepapirnim materijalim. Grafike koje će Sorić predstaviti u Begradu deo su spin-off serije kolaža pod nazivom ​​Meine Freunde haben die schönsten Augen (Moji prijatelji imaju najljepše oči) koje je kreirao na rezidenciji u Berlinu 2018.godine.

Ova umetnička serija nastala je kroz umetnikovo predominantno interesovanje za štampane medije, raznovrsne grafičke tehnike i eksperimentisanje sa pronađenim materijalima. Inspirisan tehnikama kolaža i sitoštampe Sorić ovaj ciklus nastavlja da razvija kroz jedan kolaboratnivi fanzin, platnene prišivače i fotografije, što je kasnije evoluiralo u izradu grafika na metalu.

 

Izložba u galeriji Kula u Beogradu predstaviće nekoliko novih Sorićevih radova koji su štampani na savijenom limu u velikim dimenzijama sa svetlosnim elementima. Ovi radovi formiraju prostorne instalacije koje istražuju interakciju između oblika, svetlosti i okruženja. Sorić se u nazivanju svojih radova ne oslanja na određeni konceptualni kontekst, već ih oblikuje na osnovu lične fascinacije zvukom, izgledom ili sentimentalnim značenjem reči. Odabir nemačkog jezika omogućava mu da koristi jezik kao umetnički alat koji je dovoljno poznat da ga razume, ali i dovoljno apstraktan da doprinese estetskom doživljaju radova.

Sven Sorić

Freelance grafički dizajner čija se praksa fokusira na dizajn vizuelnih identiteta, knjiga i publikacija za kulturnu scenu i institucije.

 

Rođen u Sisku 1989, grafičkim dizajnom intenzivno se bavi tokom studija na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Po završetku studija 2015. posvećuje se isključivo dizajnerskoj praksi kao freelancer. Član Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD) postaje 2017. godine, član upravnog odbora 2021, a njegov precednik 2023. godine. Od 2018. je član Hrvatske zajednice samostalnih umetnika (HZSU) u kategoriji grafičkog dizajna.

 

Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu upisuje 2008. godine, a 2015. završava diplomski studij. Tokom studija se bavi grafičkim dizajnom te 2017. postaje član Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD) u profesionalnoj kategoriji, a od 2018. je član Hrvatske zajednice samostalnih umetnika (HZSU) u kategoriji grafičkog dizajna.

 

Projektima pristupa slojevito i interdisciplinarno, često sarađujući s dizajnerima ili umetnicima iz drugih područja s kojima čini neformalni radni kolektiv M28.

 

Dizajn za različita izdanja Muzičkog bienala u Zagrebu i kolaborativni projekat This Town Needs Posters su višestruko nagrađivani tokom poslednjih deset godina. Redovno izlaže i drži predavanja u regonu, a 2018. boravi na rezidenciji u Berlinskom Zentrum für Kunst und Urbanistik. Živi u Zagrebu i na Instagramu.

 

https://www.instagram.com/sven_sven_sven/

https://svensvensven.com/

Sorić se u nazivanju svojih radova ne oslanja na određeni konceptualni kontekst, već ih oblikuje na osnovu lične fascinacije zvukom, izgledom ili sentimentalnim značenjem reči.