U prostoru art hub-a Kula u Cetinjskoj 15 od četvrtka 12. maja do nedelje 29. maja u okviru prve izložbene sezone predstavljamo vam projekat „Bajka“ Voždovačke galerije.

Projekat je inspirisan kulom kao arhitektonskom tipologijom koja u kontekstu Beograda često dovodi do nesuglasica i debata (gradska kula, odnosno neboder, bilo da je u pitanju Novi Beograd, novi most ili Beograd na vodi, u javnosti često dovodi do sukoba mišljenja). Jedan mogući odgovor na pitanje zašto je to tako je dominantni, falusni, odnosno maskulini oblik kule, u izvesnoj meri preteći u odnosu na ostatak gradskog tkiva. 

Kula se u bajkama često pojavljuje kao motiv nečeg što je nemoguće dostići: na vrhu kule spava Zlatokosa koju je zarobila zla majka, a princ pokušava da dopre do nje i uspeva tek kad mu Zlatokosa baci svoju dugu kosu da se popne uz nju. U Trnovoj Ružici do kule je nemoguće doći od trnja, a da bi došli u Čardak ni na nebu ni na zemlji prinčevi moraju da bacaju luk i strelu kako bi se popeli.

Konceptualno, ovaj projekat kombinuje temu želje za nedostižnim, i moći koju simbolizuje arhitektura kule. U izvedbi, projekat je multimedijalna platforma koja obuhvata prostorne instalacije, projekcije, performans, scenario i participatorne aktivnosti gde se granica između nastupa i druženja ne prepoznaje uvek jasno. Ova tema delom ima uporište i u odnosima aktera u kompleksu Cetinjska 15, ali i pokušava da dramatizuje i stilizuje odnos maskulinog i femininog, prijateljskog i profesionalnog, umetničkog i svakodnevnog, dok poziva ljude iz beogradskog kreativnog miljea da budu deo Bajke.

Umetnici koji učestvuju u projektu Bajka su: Marija Iva Gocić, WTNS, Vanja Žunić, Marko Obradović, Aleksandar Bursać.